Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Μυστήριο με το κατεστραμμένο τμήμα του ψηφιδωτού

Συνεχίζουν να συγκλονίζουν την υφήλιο οι αποκαλύψεις της Αμφίπολης. Ύστερα και από την πλήρη φανέρωση του ψηφιδωτού δαπέδου στον θάλαμο πίσω από τις Καρυάτιδες όλοι περιμένουν να ξεκινήσουν και πάλι οι ανασκαφικές εργασίες. Μυστήριο πάντως προκαλεί το τμήμα του ψηφιδωτού που λείπει.

Τα τελευταία στοιχεία φανερώνουν ότι ο «ένοικος» του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά δεν αποκλείται να έχει κάποια σχέση ή ακόμα και να είναι μέλος της μεγάλης βασιλικής οικογένειας των Τημενιδών.

Ο Νίκος Μουτσόπουλος, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ ανέφερε ότι το ψηφιδωτό είναι φτιαγμένο από λαλάρια (χοχλιδάκια) και είναι χαρακτηριστικό υλικό της Μακεδονίκης εποχής όπου και ανακαλύφθηκε....


Εμφάνιση της Περσεφόνης και σε άλλους τάφους

Η αρπαγή έχει συμβολική σημασία και παρουσιάζεται σε πολλούς μακεδονικούς τάφους που έχουν ανακαλυφθεί όπως αυτόν στη Βεργίνα. Επίσης, εμφανίζεται και στην πλάτη του μαρμάρινου θρόνου που βρίσκεται στον τάφο της Ευριδίκης, μητέρα του Φιλίππου. Η πλάτη του θρόνου απεικονίζεται σκηνή από τον ιερό γάμο του Πλούτωνα με την Περσεφόνη.

Σύμφωνα με την κα Μενδώνη η σκηνή της αρπαγής συνδέεται ξεκάθαρα με την ορφική λατρεία.

Η σκηνή που είναι καθαρά ταφικό θέμα, συναντάται για πρώτη φορα με τη μορφή ψηφιδωτού και αποτελεί δείγμα ότι η χρονολόγηση του τάφου έχει γίνει σωστά από την κα Περιστέρη και την ομάδα της και ότι ο τάφος ανήκει χρονολογικά στον 4ο αιώνα.

Όπως είναι φυσικό, ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά το φύλο του νεκρού δεν μπορούν να βγουν, ανέφερε η κ. Περιστέρη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για σημαντικό πρόσωπο της εποχής.

Ερωτηματικά πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το κατεστραμμένο τμήμα της παράστασης βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο. Η Κατερίνα Περιστέρη σχετικά με το θέμα σχολίασε: «Δεν υπάρχει λογική. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι φυσική φθορά».

Τα ερωτήματα που απομένουν αν απαντηθούν είναι πολλά ακόμη ενώ ταυτόχρονα υπάρχει αγωνία και για το τι θα αποκαλύψει η μαρμάρινη πόρτα.
newsbomb.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το MAKEDONIA IS GREECE δημιουργήθηκε για τους εξής λόγους:
1)Επειδή το όνομα μας πρέπει να το βλέπει ολόκληρος ο κόσμος!
Κάντε το ίδιο και εσείς!!!
Κανένας Σκοπιανός και κανένας άλλος βάρβαρος δεν μπορεί να παίζει με την ιστορία μας!
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

2)Επειδή όλα τα Μ.Μ.Ε. μας έχουν καταφλομώσει με τα ψέμματα και με τις προπαγάνδες τους αλλά και με τον ανθελληνισμό τους.
Οτι θα διαβάζετε εδώ,θα είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ!

3)Το ΜΠΛΟΓΚ αυτό δεν έχει κανένα κερδοσκοπικό συμφέρον και έχει δημιουργηθεί με το μόνο όφελος για την αγάπη της πατρίδας μας!
Επίσης είναι ακομμάτιστο μπλογκ και τα αίσχη όλων εδώ μέσα θα τα διαβάζετε...

4)Για να θυμίζει πάντα,αλλά και να αφυπνίζει τους Έλληνες για την ιστορία μας,την καταγωγή μας αλλά και τα βρώμικα παιχνίδια όλων των ΛΑΜΟΓΙΩΝ!!!

5) Το όνομά μας είναι η ψυχή μας!

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΟΡΑΜΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΔΕΝ Θ ΑΡΓΗΣΕΙ
ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ Η ΕΝΟΧΗ.
ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ
ΠΑΡΩΝ, ΘΑ ΠΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Μην γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλια θα σβήνονται άμεσα.

http://www.greeklish-to-greek.gr/ Για όσους δεν ξέρουν να γράφουν!
Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση!!!