Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

«Μακεδονία Πάντα γελαστή και γελασμένη»

Του Νικόλαου Χουσουρίδη

Οικονομολόγου - Επιχ/κού Συμβούλου

Project Manager Opto Hellas

Ακούγοντας ένα τραγούδι του εκλιπόντος Δημήτρη Μητροπάνου με τους γνωστούς στίχους «στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι, πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί και γελασμένοι» ήρθε στο νου μου η λέξη «Μακεδονία» ~ Και δεν είναι μόνο η βορειοελλαδίτικη χροιά της φωνής του Μητροπάνου - Διαπίστωσα πρόσφατα ότι μια καλή μου φίλη* κάνει μέσω blogs και με όποιον τρόπο μπορεί, αγώνα για να κρατήσει την ονομασία της Μακεδονίας όσο γίνεται ψηλότερα στις συνειδήσεις των πολιτών και στην ατζέντα των πολιτικών. Γέλασα μάλιστα όταν αντιλήφθηκα ότι ακόμη και σε κοινωνική εκδήλωση στην Αθήνα, ρώτησε αρχηγό κόμματος «Τι θα κάνετε κύριε .. με τη Μακεδονία»; Και φυσικά εκείνος πάγωσε χαμογελώντας....


Ανέκαθεν η Μακεδονία σου δημιουργεί αυτήν την αίσθηση του «ευλογημένου τόπου» όπου κάποια κατάσταση ή και κάποιοι άνθρωποι έχουν αδικηθεί. Όταν ακούμε άλλωστε τις εκφράσεις «Καλό παιδί είναι μωρέ», «Ευλογημένος τόπος», στην Ελλάδα γνωρίζουμε τους μεταφρασμένους κώδικες που μας λένε ότι δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικότερο πίσω από αυτό. Αν πιάσω την προσωπική γραμμή σύνδεσης με το όνομα Μακεδονία από την παιδική ηλικία, θα περάσουν ως ανασκόπηση μερικές από τις ακόλουθες εικόνες : Το βιβλίο «Στα μυστικά του Βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα, μαθητές από κάθε σχολείο πάνω στους λόφους του αρχαίου θεάτρου στο Δίον με σημαίες και τυπωμένα μπλουζάκια (Macedonia is Greece ή Greek) να διαδηλώνουμε υπό τις οδηγίες ρασοφόρων, ο Μακεδονικός χαλβάς στο πατρικό μου, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Προτιμώ βεβαίως τις συγκεκριμένες εικόνες έστω και αν μερικές δημιουργήθηκαν υπό το καθεστώς σκοπιμοτήτων, από νεότευκτους συμβολισμούς, Ιδρύματα και Ενώσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κων/νος Μητσοτάκης είχε πει ότι χάσαμε ευκαιρία που δεν ονομάσαμε τα Σκόπια «Σλαβομακεδονία» και ότι σε δέκα (10) χρόνια από το 1991 θα το έχουμε ξεχάσει το «Μακεδονικό». Η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτικών αλλά και πολιτών βάλθηκαν να τον επιβεβαιώσουν λειτουργώντας στη λογική του Ντισραέλι «Εγώ ποτέ δεν απορρίπτω. Εγώ ποτέ δεν αντιλέγω. Εγώ απλά ξεχνάω». Έρχονται όμως έστω και κατόπιν εορτής μερικά γεγονότα και πρόσωπα να σου θυμίζουν την αξία του ζητήματος της «Ονομασίας της Μακεδονίας».

Έξω λοιπόν από το γραφείο του αερολιμενάρχη στο αεροδρόμιο Μακεδονία συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, προσπαθώντας να αποτρέψουν την επιθεώρηση των υποδομών και των κτιρίων από υποψηφίους επενδυτές. Ματαίωσαν μάλιστα την ξενάγηση δύο εκπροσώπων ιδιωτικής εταιρείας που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο καθώς δεν έλαβαν κάρτες διαπίστευσης για να τους επιτραπεί η πρόσβαση στον χώρο. Από τη μια λες σε ποια χώρα ζούμε και από την άλλη σκέφτεσαι ότι ακόμη και η ονομασία του αεροδρομίου θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης εφόσον περάσει σε χέρια ιδιωτών.

Σε πρόσφατη διάσκεψη των Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο καθηκόντων που απορρέουν από την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας θρασύτατος βουλευτής από τα Σκόπια δε δίστασε να αποκαλέσει δυο φορές τη χώρα του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τόσο ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος όσο και ο προεδρεύων κ. Τραγάκης ήπιαν το αμίλητο νερό, επί της ουσίας συνομολογώντας σε αυτό που καταμαρτυρείται - ότι έχει γίνει de facto αποδοχή διπλής ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου όπου θα περιέχεται ο όρος «Μακεδονία». Εύλογα η τυχόν επικράτηση ονομασίας «Δημοκρατία Άνω Μακεδονίας» ή «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας» ή όποια άλλη ονομασία εμπεριέχει το «Μακεδονία», θα επιτρέψει σε μικρό χρονικό διάστημα παντού και για όλες τις χρήσεις την αναφορά για το κράτος της «Μακεδονίας», για τους «Μακεδόνες», για τη «Μακεδονική γλώσσα».

Λογικά μια συμβιβαστική λύση με τεχνική ονομασία του τύπου «Maceslavia» που αποδίδει τη συντόμευση mk αλλά όχι εκχώρηση αυτούσιου του ονόματος «Μακεδονία» θα ήταν συμφερότερη, καθώς για να μην κρυβόμαστε πίσω από τα δάκτυλό μας, παραμένουμε το μόνο κράτος στον κόσμο που δεν αναγνωρίζει τα Σκόπια. Αν μας προκύψει ονομασία όπως Macedonia - Skopje, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια θλιβερή κατάληξη του «Μακεδονικού ζητήματος» για την Ελλάδα. Μια Μακεδονία που ως έννοια είδους καλύπτεται κάτω από τον όρο Έλλην που είναι γένος.

Μια μακεδονίτικη ατάκα λέει «Αν δεν πιστεύεις, ρώτα και τον αδερφό μ’ τον ψέυτη», οπότε οτιδήποτε και να ακουστεί πάνω στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να περάσει από πολλά κόσκινα. Οι κομπλεξισμοί του τύπου «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα», δεν έχουμε μετρό, δεν το ένα, δεν το άλλο και μια ζωή η Βόρεια Ελλάδα στη γκρίνια και τη μιζέρια δεν χωρούν πια για μια σοβαρή επίλυση του θέματος. Ούτε όμως θα βοηθήσει και η εθνική αφύπνιση βασισμένη σε αλυτρωτικές προσεγγίσεις. Δεν χρειαζόμαστε δηλαδή εθνοσωτήρες αλλά εθνική ομοψυχία σε επίπεδο ενότητας των πολιτών. Εδώ φτάσαμε στο σημείο να γίνονται διαδικτυακοί διαγωνισμοί για την ονομασία της Μακεδονίας (που φυσικά δεν λύσουν το θέμα), αλλά σε επίπεδο συμβολικό αποδεικνύεται ότι αδιαφορούμε παντελώς!

Αρχικά πρέπει να πειστεί ο κάτοικος της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας ότι το «Μακεδονικό» είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους ~ Και θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο αν μπει στο τραπέζι διαπραγμάτευσης για να πάρουμε ή να μην πάρουμε κάποια επόμενη δόση ως κράτος. Ο Carl Sandburg έλεγε πως όταν ένα έθνος βρίσκεται σε πτώση, όταν μια κοινωνία καταρρέει, μια παράμετρος μπορεί να βρεθεί πάντα : Έχουν ξεχάσει από πού έρχονται. Έχουν χάσει επαφή με αυτό που τους ένωσε στην αρχή. Λοιπόν στο «Μακεδονικό» όλοι ΠΑΟΚ και Άρης και εμείς να υποστηρίξουμε Ολυμπιακό με τη Μάντσεστερ..

Η ξακουστή Μακεδονία του Αλεξάνδρου η χώρα είναι και θα είναι ελληνική - Ελλήνων το καμάρι, αρκεί να μην μας ξανατραγουδήσουν κάποιοι παράφωνα τους στίχους «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι»..

*Το άρθρο είναι αφιερωμένο στην Κατερίνα και τον διαρκή της αγώνα για τη Μακεδονία.

Πηγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το MAKEDONIA IS GREECE δημιουργήθηκε για τους εξής λόγους:
1)Επειδή το όνομα μας πρέπει να το βλέπει ολόκληρος ο κόσμος!
Κάντε το ίδιο και εσείς!!!
Κανένας Σκοπιανός και κανένας άλλος βάρβαρος δεν μπορεί να παίζει με την ιστορία μας!
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

2)Επειδή όλα τα Μ.Μ.Ε. μας έχουν καταφλομώσει με τα ψέμματα και με τις προπαγάνδες τους αλλά και με τον ανθελληνισμό τους.
Οτι θα διαβάζετε εδώ,θα είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ!

3)Το ΜΠΛΟΓΚ αυτό δεν έχει κανένα κερδοσκοπικό συμφέρον και έχει δημιουργηθεί με το μόνο όφελος για την αγάπη της πατρίδας μας!
Επίσης είναι ακομμάτιστο μπλογκ και τα αίσχη όλων εδώ μέσα θα τα διαβάζετε...

4)Για να θυμίζει πάντα,αλλά και να αφυπνίζει τους Έλληνες για την ιστορία μας,την καταγωγή μας αλλά και τα βρώμικα παιχνίδια όλων των ΛΑΜΟΓΙΩΝ!!!

5) Το όνομά μας είναι η ψυχή μας!

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΟΡΑΜΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΔΕΝ Θ ΑΡΓΗΣΕΙ
ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ Η ΕΝΟΧΗ.
ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ
ΠΑΡΩΝ, ΘΑ ΠΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Μην γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλια θα σβήνονται άμεσα.

http://www.greeklish-to-greek.gr/ Για όσους δεν ξέρουν να γράφουν!
Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση!!!