Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

Πριν 9000 χρόνια: Αρχαίος καλλιτέχνης απεικόνισε έκρηξη ηφαιστείου

Η ζωγραφική στον νεολιθικό οικισμό.   Μπροστά τα σπίτια και πίσω στο φόντο το όρος με τη διπλή κορυφή και το ηφαίστειο

Νοέμβριος 6, 2013.
Το δημιούργημα ενός άγνωστου καλλιτέχνη επάνω σε ένα τοίχο οικίας πριν από 9.000 χρόνια παριστά ένα χωριό και την έκρηξη ενός ηφαιστείου.

Το δείγμα της αρχαίας ζωγραφικής βρίσκεται  στο νεολιθικό οικισμό του Τσατάλ Χουγιούκ, στην κεντρική Τουρκία.
Σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το όρος Χασάν, ένα σχεδόν εξαφανισμένο ηφαίστειο σε υψόμετρο 3.253 μέτρων.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα,  οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν το αντικείμενο στη ζωγραφική που έμοιαζε με ηφαίστειο....

Τελικά, οι αμφιβολίες με την επιμονή των επιστημόνων, διαλύθηκαν.Ο νεολιθικός οικισμός
«Εμείς, οι ηφαιστειολόγοι, είχαμε το ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε αν το ηφαίστειο θα ξυπνήσει και πάλι» είπε ο καθηγητής Axel Schmitt από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.
 Αποδείχθηκε, τελικά,  ότι το σχήμα στην αρχαία εικόνα, απεικόνιζε έκρηξη ηφαιστείου του όρους Χασάν, όταν κάποτε ήταν ενεργό ηφαίστειο.
Αργότερα ο ηφαιστειολόγος αναφερόμενος στην επιστημονική βιβλιογραφία, πληροφορήθηκε ότι το όρος εκείνο δεν είχε ποτέ ηφαίστειο.
Για να διαπιστώσει την αλήθεια, αφού δεν είχε γίνει μέχρι τώρα κάποια μελέτη,  άρχισαν ιστορικοί και γεωλόγοι να συσχετίζουν τα αποτελέσματα των ανασκαφών και να αναζητούν σημάδια από κάποια εποχή της έκρηξης του ηφαιστείου. Στο έργο επικεφαλής ήταν ο Axel Schmitt.
Για να καθοριστεί ο χρόνος της έκρηξης, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα οψιδιανού- ελαφρόπετρας.
Χρησιμοποιώντας  μέθοδο χρονολόγησης του ουράνιου-θόριου-ήλιου στους κρυστάλλους ζιρκονίου που βρίσκονταν αποθηκευμένοι στην ελαφρόπετρα, πληροφορήθηκαν ότι το ηφαίστειο είχε εκραγεί τουλάχιστον δύο φορές κατά το παρελθόν. Η πρώτη έκρηξη έλαβε χώρα πριν από 29 χιλιάδες χρόνια και η δεύτερη πριν από 9.000 χρόνια. Το όρος όπως φαίνεται από τον νεολιθικό οικισμό
Διαπιστώθηκε η χρονική αυτή περίοδος είναι αντίστοιχη και στα αρχαιολογικά ευρήματα, σύμφωνα με την στρωματογραφία και την ανάλυση ισοτόπων του άνθρακα -14.
Το γεγονός της έκρηξης του ηφαιστείου, ως μοναδικό φαινόμενο στην περιοχή,  τράβηξε την προσοχή του καλλιτέχνη και απεικόνισε το ηφαίστειο και το διπλανό χωριό. Ήταν μια πραγματική απεικόνιση και όχι μια ανώνυμη αφαίρεση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο 125ο ετήσιο απολογιστικό συνέδριο  της Γεωλογικής Κοινωνίας της Αμερικής- Geological Society of America, που έλαβε χώρα στο Ντένβερ, την περασμένη εβδομάδα.
--
 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος
http://www.mikres-ekdoseis.gr/2013/11/9000_6.html.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το MAKEDONIA IS GREECE δημιουργήθηκε για τους εξής λόγους:
1)Επειδή το όνομα μας πρέπει να το βλέπει ολόκληρος ο κόσμος!
Κάντε το ίδιο και εσείς!!!
Κανένας Σκοπιανός και κανένας άλλος βάρβαρος δεν μπορεί να παίζει με την ιστορία μας!
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

2)Επειδή όλα τα Μ.Μ.Ε. μας έχουν καταφλομώσει με τα ψέμματα και με τις προπαγάνδες τους αλλά και με τον ανθελληνισμό τους.
Οτι θα διαβάζετε εδώ,θα είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ!

3)Το ΜΠΛΟΓΚ αυτό δεν έχει κανένα κερδοσκοπικό συμφέρον και έχει δημιουργηθεί με το μόνο όφελος για την αγάπη της πατρίδας μας!
Επίσης είναι ακομμάτιστο μπλογκ και τα αίσχη όλων εδώ μέσα θα τα διαβάζετε...

4)Για να θυμίζει πάντα,αλλά και να αφυπνίζει τους Έλληνες για την ιστορία μας,την καταγωγή μας αλλά και τα βρώμικα παιχνίδια όλων των ΛΑΜΟΓΙΩΝ!!!

5) Το όνομά μας είναι η ψυχή μας!

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΟΡΑΜΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΔΕΝ Θ ΑΡΓΗΣΕΙ
ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ Η ΕΝΟΧΗ.
ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ
ΠΑΡΩΝ, ΘΑ ΠΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Μην γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλια θα σβήνονται άμεσα.

http://www.greeklish-to-greek.gr/ Για όσους δεν ξέρουν να γράφουν!
Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση!!!