Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013

Διάλογοι για την Χρυσή Αυγή στο Άγιο Όρος και την Ουρανούπολη -Σοκ και δέος για τους «προοδευτικούς»

 Η «προοδευτική» ιστοσελίδα protagon.gr (που έχει δημοσιεύσει άπειρα άρθρα κατά της Χρυσής Αυγής) φιλοξένησε προ ημερών ένα ενδιαφέρον κείμενο του αριστερού στιχουργού Άρη Δαβαράκη. Ο συγγραφέας περιγράφει τις εμπειρίες του από πρόσφατη επίσκεψή του στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και την Ουρανούπολη. Ακόμα και εκεί, κύριο θέμα συζήτησης ήταν η Χρυσή Αυγή και οι πάντες (μοναχοί και λαϊκοί) εξέφραζαν την απόλυτη υποστήριξή τους στο Εθνικιστικό Κίνημα.

Αναδημοσιεύουμε – χωρίς περαιτέρω σχόλια – τα κυριότερα αποσπάσματα του άρθρου:


Πήγα και πάλι στο Άγιον Όρος, στη Μεγίστη Λαύρα όπου πηγαινοέρχομαι δυο και τρεις φορές το χρόνο τώρα και 25 σχεδόν χρόνια. Ήτανε η γιορτή του κτήτορα της Μονής, του αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, φίλου του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά με τον οποίον πολεμήσανε μαζί στην Κρήτη και αλλού. Ο άγιος ήτανε και πολεμιστής, όχι μόνο στην εσωτερική ζωή του αλλά και την «κοινωνική». Απέδειξε με τα έργα του ότι ο «κοινός βίος» του Βυζαντίου, της εποχής του δηλαδή, τον ενδιέφερε όσο και η «πνευματική ζωή», η μελέτη, η άσκηση.

Κάθε χρόνο, 5 Ιουλίου με το «Βυζαντινό» ημερολόγιο (18 Ιουλίου με το δικό μας), γίνεται στο μοναστήρι του μια μεγάλη γιορτή, ένα πανηγύρι, μια «πανήγυρης» με την αγιορείτικη ορολογία. Μαζεύεται πολύς κόσμος, εκατοντάδες άνθρωποι απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας - μόνον άντρες βέβαια αφού ισχύει πάντα το «άβατον» για το γυναικείο φύλλο. μπλέκονται βιώματα με «επιχειρήματα», εικασίες, προφητείες και προσωπικά ζητήματα, δεν σταματάει ποτέ.

Φέτος η προσέλευση ήταν μεγαλύτερη από τα συνηθισμένα και οι συζητήσεις πιο στοχευμένες στο ένα μεγάλο και κοινό μας ζήτημα, αυτό που απασχολεί όλους μας, μορφωμένους και αγράμματους, χειρώνακτες και γραφειοκράτες, νέους, μεσήλικες και υπέργηρους: Τι θα γίνει; Για πού τραβάμε; Ποιος φταίει; Τι κατάντια είναι αυτή; Ποιον να πιστέψουμε; Πώς ξεπέσανε έτσι οι πολιτικοί; Τι θέλουν οι «ξένοι» από μας και μας βασανίζουν όλο και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα; Υπάρχουν κρυφά σχέδια σκοτεινών δυνάμεων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή μετά το Καστελόριζο; Ο καθένας ανάλογα με τον τρόπο που ζει και «εισπράττει» την πραγματικότητα, κάτι λέει, θυμωμένος ή παραιτημένος, έτοιμος να αντισταθεί στα επερχόμενα ή αποφασισμένος να δεχτεί μοιρολατρικά ό,τι είναι «γραμμένο» να συμβεί.

Στη συζήτηση (αν μπορεί κανείς να το πει συζήτηση αυτό) συμμετέχουν κυρίως προσκυνητές από αγροτικές περιοχές, χωριά και μικρές πόλεις. Εντυπωσιάζομαι από τον θυμό, την ένταση, την απογοήτευση και ενίοτε και την απελπισία που κουβαλάνε αυτές οι διάφορες φωνές που φτάνουνε στ’ αυτιά μου. Βρίζουν τον Πάγκαλο για το «όλοι μαζί τα φάγαμε» και τη στιγμή που κάποιος πάει να ψελλίσει «ε, κάτι φάγαμε και ‘μείς», του την πέφτουνε κανονικά όλοι οι άλλοι: «Μη μασάς» του λέει κάποιος. «Αν εσύ έφαγες μια μπουκιά με το κουταλάκι, αυτοί τρώγανε με τα φτυάρια επί δεκαετίες».

Η «καταδίκη» όλων των πολιτικών και όλων των κομμάτων είναι ομόφωνη. Ο Σαμαράς, φυσικό είναι αφού αυτός είναι σήμερα πρωθυπουργός, ακούει τη μερίδα του λέοντος σε μπινελίκια, βρισίδια και όρκους «που να μου κοπεί το χέρι, ποτέ πια». Ακολουθεί ο Βενιζέλος που ντρέπομαι να μεταγράψω έστω και έναν από τους χαρακτηρισμούς που άκουσα γι’ αυτόν. Ο Κουβέλης που «τους στήριξε» αλλά και ο Τσίπρας που «δεν κάνει τίποτα, έχει μαζέψει όλο το ΠΑΣΟΚ και πηγαίνει ταξίδια να τα βρει με τους ισχυρούς». Το ΚΚΕ ανύπαρκτο σχεδόν, για τους ΑΝΕΛ κουβέντα (δεν ξέρω αν είναι καλή ένδειξη αυτή ή δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας του «δείγματος» που έτυχε να συναθροιστεί στην απλωταριά) και η «Χρυσή Αυγή» κάθε τόσο, σαν μαϊντανός, μέσα στην κουβέντα. «Θα δούνε τι έχουνε να πάθουνε στις ευρωεκλογές» έλεγε και ξανάλεγε κάποιος πιο ενημερωμένος στα πολιτικά – μπορεί να ανακατεύεται και με κάποιο από τα κόμματα στο χωριό του. «Αυτό που πάθανε με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές θα είναι πλάκα μπροστά στο ποσοστό της Χρυσής Αυγής που θα δούνε μπροστά τους».

Βγαίνοντας από το Όρος λίγες μέρες αργότερα, στην Ουρανούπολη, ένας μαγαζάτορας τουριστικών, ψιλόλιγνος, γύρω στα πενηντακάτι, βγήκε στον δρόμο και με φώναξε σχεδόν με ενθουσιασμό: «Κύριε Δαβαράκη, κύριε Δαβαράκη!». Προφανώς με είχε δει πρόσφατα στους «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη και με αναγνώρισε. «Χρυσή Αυγή-δαγκωτό, έτσι; Θα τους γαμήσουμε!». Μου ήρθε νταμπλάς (το γνωστό “R u talking to ME”?). Σταμάτησα παρατώντας αυτά που κουβαλούσα, στο πεζοδρόμιο. «Τι λες, ρε φίλε», του απάντησα. «Για ναζί σου μοιάζω; Αυτοί ρε, έχουνε τη σβάστικα, ξεχωρίζουνε την ανθρωπότητα σε Έλληνες και ανθέλληνες». Λιγάκι κώλωσε με την αντίδρασή μου και το γύρισε στο πιο μετριοπαθές. «Πρέπει να πάρουνε ένα μάθημα οι πολιτικοί μας, δεν πρέπει, κύριε Δαβαράκη; Εσείς, δηλαδή, είστε ευχαριστημένος;». «Δεν είμαι ευχαριστημένος, βέβαια» του απάντησα, «αλλά δεν είμαι και του αγκυλωτού σταυρού. Αυτοί σφάξανε όλη την Ευρώπη και εμάς μαζί».

Οδεύοντας προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για να πετάξω προς την πρωτεύουσα είχα μιαν αίσθηση πικρή και ενοχλητική από όλα όσα είχα ακούσει τις τελευταίες μέρες – τα σχετικά με τον κοινό μας βίο. Κανείς δεν πιστεύει πια κανέναν πολιτικό, αν συνεχίσουμε έτσι κινδυνεύουμε άμεσα να οδηγηθούμε στην εκτροπή – με ποια μορφή ακριβώς δεν μπορώ να φανταστώ. Κανείς δεν ξέρει τι θα μας ξημερώσει αύριο. Η εκκρεμότητα, η αβεβαιότητα, το «άγνωστο», συνεργάζονται στη δημιουργία μίας ατμόσφαιρας μολυσμένης και άρρωστης, που δεν βοηθάει καθόλου…

πηγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το MAKEDONIA IS GREECE δημιουργήθηκε για τους εξής λόγους:
1)Επειδή το όνομα μας πρέπει να το βλέπει ολόκληρος ο κόσμος!
Κάντε το ίδιο και εσείς!!!
Κανένας Σκοπιανός και κανένας άλλος βάρβαρος δεν μπορεί να παίζει με την ιστορία μας!
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

2)Επειδή όλα τα Μ.Μ.Ε. μας έχουν καταφλομώσει με τα ψέμματα και με τις προπαγάνδες τους αλλά και με τον ανθελληνισμό τους.
Οτι θα διαβάζετε εδώ,θα είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ!

3)Το ΜΠΛΟΓΚ αυτό δεν έχει κανένα κερδοσκοπικό συμφέρον και έχει δημιουργηθεί με το μόνο όφελος για την αγάπη της πατρίδας μας!
Επίσης είναι ακομμάτιστο μπλογκ και τα αίσχη όλων εδώ μέσα θα τα διαβάζετε...

4)Για να θυμίζει πάντα,αλλά και να αφυπνίζει τους Έλληνες για την ιστορία μας,την καταγωγή μας αλλά και τα βρώμικα παιχνίδια όλων των ΛΑΜΟΓΙΩΝ!!!

5) Το όνομά μας είναι η ψυχή μας!

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΟΡΑΜΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΔΕΝ Θ ΑΡΓΗΣΕΙ
ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ Η ΕΝΟΧΗ.
ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ
ΠΑΡΩΝ, ΘΑ ΠΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Μην γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλια θα σβήνονται άμεσα.

http://www.greeklish-to-greek.gr/ Για όσους δεν ξέρουν να γράφουν!
Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση!!!